Κάτω από το χαλί…

Απορρίπτεσαι!! Γιατί επιβαρύνεις το περιβάλλον, την υγεία και την τσέπη των δημοτών

Μισές δουλειές, προχειρότητες, καθυστερήσεις και δύο αιτήσεις στο ΣτΕ που απορρίφθηκαν. Πάμε τώρα στην διαχείριση αποβλήτων, την κύρια δουλειά ενός δήμου.Για την οποία εισπράτει κάθε δήμος, ανταποδοτικά Τέλη. Χρήματα από τους δημότες, με ειδική απόφαση του δημοτικού συμβουλίου. Στον 21ο αιώνα, δεν μιλάμε μόνο για συλλογή και μεταφορά αποβλήτων. Γιατί πλέον οι δήμοι αναβαθμίζονται και έχουν υποχρεώσεις προς δημότες και το Περιβάλλον. Γιατί είμαστε στην εποχή της Κυκλικής Οικονομίας και μιλάμε πλέον για Μείωση-Επανάχρηση-Ανακύκλωση Αποβλήτων. Και ο Δήμαρχος το ξέρει, αλλά τι κάνει αυτά τα τρία χρόνια;

Τι έλεγε ο Δήμαρχος*** μας και οι αρμόδιοι με μισθό Αντιδήμαρχος και ο ειδικός συνεργάτης για την ανακύκλωση; Στις 19-9-2019 με ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ όταν ανέλαβαν τη διοίκηση του δήμου:

“Όπως είπε ο Δήμαρχος, ο Δήμος Χαϊδαρίου θα δώσει ιδιαίτερο βάρος στην προώθηση της ανακύκλωσης  στην πόλη, έτσι ώστε ο Δήμος και οι κάτοικοι να αποφύγουμε  επιβάρυνση στα δημοτικά τέλη από την εναπόθεση αυξημένου όγκου απορριμμάτων στον ΧΥΤΑ.  Παράλληλα με τον τρόπο αυτό  ο Δήμος Χαϊδαρίου και οι κάτοικοι συμμετέχουμε έμπρακτα και ουσιαστικά στην προστασία του περιβάλλοντος και των φυσικών πόρων”

Πριν αλέκτωρ φωνήσαι τρις, αποδείχθηκε η ανεπάρκεια της διοίκησης Ντηνιακού. Η πρόσφατη απόφαση τιμολόγησης από τον ΕΔΣΝΑ* μας λέει ότι για το 2020 πήρε Μηδέν, συνολικά και στην εργασία διάθεσης υπολλείμματος (ΚΔΑΥ και ΜΕΒΑ) αλλά και στις εργασίες ανάκτησης σύμμεικτων . Με ποσοστό κάτω του 5% . Τη βάση δηλαδή για να έχουμε ένα άθροισμα των δύο αυτών συντελεστών, άνω του 5% ώστε να μειωθεί το Τέλος Ταφής , για την ετήσια μείωση εισφορών στον ΕΔΣΝΑ. Το Τέλος Ταφής, το οποίο επέμενε ο Δήμαρχος στην συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου (Φεβ/2022) ότι δεν θα επιβληθεί. ‘Επεσε έξω ΞΑΝΑ.

Το Τέλος Ταφής επιβλήθηκε τελικά και για το Δήμο μας είναι επιπλέον 392.000 ευρώ.

Παίρνεις Μηδέν στην Ανακύκλωση

Δεν τα κατάφερε στην ανακύκλωση για αυτό και η ποινή είναι επιπλέον 392.000 ευρώ. Δηλαδή συνολικά με 0% ποσοστό επεξεργασίας αποβλήτων, η εκκαθάριση για το 2020 και ο λογαριασμός στο έτος 2022 = 1.446.930 ευρώ*. Και θα πληρώσουμε όλοι οι δημότες από τα ανταποδοτικά Τέλη. Γιατί δεν υπάρχει ποινή για εσένα προσωπικά, ο οποίος πληρώνεσαι για να φροντίζεις για εμάς. Εσείς θα πληρωθείτε, εμείς χρεωνόμαστε υπερβολικά. Την εποχή της ακρίβειας και των συνεχών διεθνών κρίσεων.

Μια σύγκριση με Άλιμο. Συνολική παραγωγή αποβλήτων 24.176,616 τόνοι το 2020

Χαϊδάρι. –// – 21.904,328 τόνοι -//- ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΠΟ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΜΗΤΡΩΟ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ **

ΔΗΜΟΣτόνοι αποβλήτων προς ταφήχρεωση ανα τόνο μετά τον υπολογισμό μείωσης συντελεστών+ Τέλος Ταφήςσυνολικά
ΧΑΙΔΑΡΙΟΥ17.636 τ.72,24 ευρώ1.446.930 ευρώ
ΑΛΙΜΟΥ19.874 τ.64,66 ευρώ1.450,040 ευρώ

Όπως βλέπετε, παρότι ο Δήμος Αλίμου έχει 2.238 τονους αποβλήτων, περισσότερους από το δήμο Χαϊδαρίου, προς ταφή στο ΧΥΤΑ, πληρώνουν και οι δύο δήμοι, σχεδόν τα ίδια ποσά. Γιατί; Γιατί ο Δήμος Αλίμου, στην προετοιμασία για επαναχρησιμοποίηση (4,5%) + χωριστή συλλογή βιοαποβλήτων (8,2%) = 13,8% το οποίο μεταφραζεται σε συνολικό ποσοστό μείωσης 5% και επιβράβευση με χρέωση ανα τόνο 64,66 ευρώ (μείωση συντελεστού Τέλους Ταφής).

Δηλαδή αν και ο δήμος Χαϊδαρίου είχε πιάσει τη βάση του 5% , θα είχαμε μια μείωση περίπου 98.000 ευρώ . (είναι περίπλοκοι οι μαθηματικοί τύποι αλλά περίπου αυτό είναι το αποτέλεσμα).

Και τι σημαίνει 98.000 ευρώ λιγότερα; Σημαίνει εξοικονόμηση χρημάτων για επισκευές απορριμματοφόρων, βάσει σύμβασης κόστισαν 64.337 ευρώ και για ΑΝΟΙΧΤΑ ΦΟΡΤΗΓΑ-ΥΔΡΟΦΟΡΕΣ ακόμα 32.661,29 ευρώ (Σύμβαση 4251/5-3-2021)

Ή τις υπερωρίες και τα νυχτερινά των υπαλλήλων και πάει λέγοντας….

Ο ψεύτης και ο κλέφτης τον πρώτο χρόνο χαίρονται…

Ψεύτης λοιπόν πέραν πάσης αμφιβολίας.

Τα έσοδα από ανταποδοτικά Τέλη καλύπτουν υποχρεωτικώς και μόνον τις υπηρεσίες Καθαριότητας-Πρασίνου -Ηλεκτροφωτισμού. Στο δήμο Χαϊδαρίου όμως, διατέθηκαν χρήματα από τα ανταποδοτικά Τέλη, για τη Δημοτική Συγκοινωνία. Τα καύσιμα της δημοτικής συγκοινωνίας συγκεκριμένα. Για το 2020-2021; Ας μας πει ο Δήμαρχος ή οι υπεύθυνοι έκδοσης των χρηματικών ενταλμάτων. Ή μήπως ο πρώην δντης της Καθαριότητας, ο οποίος συμπεριελάμβανε και τα λεωφορεία στα έγγραφα της υπέρβασης καυσίμων προς Αποκεντρωμένη Διοίκηση.

Επειδή Ταμία, Διευθυντή και Δήμαρχε Το άρθρο 86 του από 24-9/20-10-1958 Β.Δ./τος προβλέπει αυστηρές κυρώσεις κατ’ αυτών που παραβαίνουν τον από το νόμο καθοριζόμενο σκοπό διαθέσεως των χρημάτων για τα ανταποδοτικά. Διώκονται για Παράβαση Καθήκοντος. Ο Δικηγόρος Αντιδήμαρχος Οικονομικών μπορεί να μας διαφωτίσει;

Η ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ ΘΑ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙ; ή ΔΕΝ ΈΧΕΙ ΧΡΌΝΟ ..λόγω καλοκαιρινών διακοπών;

Σας τα λέω από χρόνια, αλλά εσείς “κάτω από το χαλί”

Μια σημαντική παράμετρος αποτυχίας είναι η τυχαία χωροθέτηση κάδων στο δρόμο. Η ακύρωση της προσπάθειας συμπολιτών, οι οποίοι πιστεύουν και κάνουν διαχωρισμό και ανακύκλωση απορριμμάτων, αλλά οι επιτήδειοι ρίχνουν μέσα συμβατικά απορρίμματα και αχρηστεύουν ολόκληρα φορτία με απορρίμματα που προορίζονται για ανακύκλωση, επιβαρύνοντας με επιπλέον δαπάνη το Δήμο, αφού υποχρεώνεται και χρεώνεται για να τα μεταφέρει από το ΚΔΑΥ στο ΧΥΤΑ.

Γιατί να μην έχουμε ιδιωτικούς κάδους, ώστε όλοι όσοι ανακυκλώνουμε, να ενθαρρυνόμαστε μέσω κινήτρων αλλά και να αποτελούμε το καλό παράδειγμα. προς μίμηση. Καλή πρακτική και αποτελέσματα. Αυτή είναι μία από τις πολλές προτάσεις μου προς το Δήμο, οι οποίες έχουν μπει στον κάλαθο των αχρήστων.

Πληρώνω όσο Πετάω” μας λέει ο αν. δντης του ΕΟΑΝ, είναι το δικαιότερο σύστημα. ****

Για αυτό δεν μιλάνε στο δημοτικό συμβούλιο, για την αποτυχία στην Καθαριότητα. Η δημοτική αρχή Ντηνιακού είναι στην ίδια γραμμή με την προηγούμενη δημοτική αρχή Σελέκου. Μία επανάληψη, ένα deja vu, στο ίδιο έργο θεατές. Μηδέν στην Προστασία Περιβάλλοντος, για την Υγεία και την τσέπη των δημοτών.