Κρίσιμη Παρτίδα, φινάλε ή αρχή για να σωθεί η ΓΗ;

ΣΚΑΚΙ

 

  • βασιλιά
  • βασίλισσα
  • πύργους
  • Αξιωματικούς
  • ίππους
  • πιόνια
  • Τα κομμάτια μπορούν να απομακρύνουν εχθρικά κομμάτια από την σκακιέρα όταν κινούνται στο τετράγωνο που τα τελευταία καταλαμβάνουν (ελαφριά εξαίρεση τα πιόνια). Δεν επιτρέπεται όμως να αιχμαλωτιστεί έτσι ο Bασιλιάς. Η αιχμαλωσία του βασιλιά επιτυγχάνεται μόνο με το Mατ, με το οποίο λήγει άμεσα το παιχνίδι. Σε κάθε περίπτωση δεν επιτρέπεται ο παίκτης να αφήσει εκτεθειμένο τον βασιλιά του σε απειλή.

Ο πλανήτης μας, ο Βασιλιάς μας,  σε άμεσο κίνδυνο

Η πρόσφατη έκθεση του ΟΗΕ, προειδοποιεί. Η θερμοκρασία της Γης έχει αυξηθεί κατά περίπου 1 βαθμό Κελσίου σε σχέση με την προβιομηχανική εποχή, προκαλώντας αύξηση των καταστροφών που οφείλονται στην κλιματική αλλαγή. Κάθε επιπλέον μισός βαθμός θα επιδεινώσει την κλιματική απορρύθμιση.«Κάθε έτος καθυστέρησης μετά το 2020 θα απαιτήσει πολύ πιο γρήγορη μείωση των αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου, κάτι που θα γίνεται ολοένα και πιο ακριβό, απίθανο και δύσκολο».

Ο αντίπαλος σε αυτή τη παρτίδα, είναι οι ισχυροί

Τα μέλη της G20, ανάμεσά τους οι ΗΠΑ και η Ιαπωνία. Οι μεγαλύτεροι ρυπαντές παγκοσμίως, που ευθύνονται για το 78% των εκπομπών των αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου. Χώρες που πεισματικά  δεν λαμβάνουν  μέτρα για την μείωση του διοξειδίου του άνθρακα. Δεν αλλάζουν τις καταστρεπτικές πολιτικές τους, για το κλίμα  αλλά  και για την παγκόσμια υγεία.

Είναι η πρώτη φορά που υπάρχουν βάσιμα στοιχεία πως αυτά τα σωματίδια των ρύπων του αέρα είναι σε θέση να φθάσουν στο εσωτερικό μέρος του πλακούντα που τρέφει το αναπτυσσόμενο έμβρυο.  Στα έμβρυα (ακάθαρτα σωματίδια άνθρακα συνήθως από την καύση ορυκτών καυσίμων) μπορούν να διασχίσουν τον πλακούντα και να φθάσουν στην πλευρά του εμβρύου, σύμφωνα με μια νέα βελγική επιστημονική έρευνα. 

 

Η κίνηση μιας πραγματικής βασίλισσας

Στην παρτίδα του φινάλε μια πραγματική βασίλισσα υπερασπίζεται “το Βασιλιά” μας. Η βασίλισσα του Ηνωμένου Βασιλείου, Ελισάβετ, στο Χριστουγεννιάτικο μήνυμα της αναφέρει:

«Οι προκλήσεις τις οποίες πολλοί άνθρωποι αντιμετωπίζουν σήμερα είναι ίσως διαφορετικές από εκείνες που η γενιά μου έπρεπε να αντιμετωπίσει, όμως έχω συγκλονιστεί από τον τρόπο με τον οποίο οι νέες γενιές αποδεικνύουν στη πράξη την αίσθηση καθήκοντος που έχουν μπροστά σε προβλήματα όπως η προστασία του περιβάλλοντός μας και του κλίματός μας» σημείωσε η 93άχρονη μονάρχης.

Η κίνηση των Πύργων για να πιεστούν οι ισχυροί

Οι νέοι και νέες παγκοσμίως μάχονται για την προστασία του περιβάλλοντος

Τις επόμενες 2 Παρασκευές θα βγούμε και πάλι στους δρόμους: παγκοσμίως βγήκαμε στις 29 Νοεμβρίου και στη Μαδρίτη, στο Σαντιάγκο και σε πολλά άλλα μέρη στις 6 Δεκεμβρίου κατά τη διάρκεια της διάσκεψης του ΟΗΕ για το κλίμα. Οι μαθητές, οι νέοι και οι ενήλικες σε όλο τον κόσμο θα σταθούν μαζί, απαιτώντας από τους ηγέτες μας να αναλάβουν δράση -όχι επειδή θέλουμε, αλλά επειδή το απαιτεί η επιστήμη.

Μάθαμε ότι αν δεν βγούμε μπροστά, κανείς άλλος δεν θα το κάνει. Συνεπώς, θα συνεχίσουμε ένα σταθερό κύμα διαδηλώσεων, διαμαρτυριών και άλλων ενεργειών. Θα γινόμαστε δυνατότεροι και δυνατότεροι. Θα κάνουμε ό,τι χρειάζεται για να πείσουμε τους ηγέτες μας να ενωθούν πίσω από την επιστήμη τόσο ξεκάθαρα ώστε ακόμη και τα παιδιά να το καταλαβαίνουν.

Τα παραπάνω δηλώνουν, μεταξύ άλλων, οι νέοι και οι νέες, μαθητές και μαθήτριες. Ένα παγκόσμιο κίνημα για το κοινό μας σπίτι. Τον πλανήτη μας..

Η κίνηση των Αξιωματικών, για να αποφευχθεί η καταστροφή.

Οι Επιστήμονες ζητάνε τη φύτευση τρισεκατομμυρίων δένδρων.

Οι ερευνητές του Ελβετικού Ομοσπονδιακού Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Ζυρίχης (ΕΤΗ), Eidgenössische Technische Hochschule ZürichETH Zürich,

-με επικεφαλής τον Ζαν-Φρανσουά Μπαστέν, που ανέλυσαν δορυφορικές παρατηρήσεις για περίπου 78.000 δάση και έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό “Science”, υπολόγισαν πόσα πρόσθετα δένδρα μπορεί να υποστηρίξει ο πλανήτης και ο αριθμός αυτός είναι πολύ μεγαλύτερος από προηγούμενες εκτιμήσεις.

Η μελέτη εκτιμά ότι είναι δυνατό να φυτευτεί ανά τη Γη μια έκταση δένδρων της τάξης ων εννέα δισεκατομμυρίων στρεμμάτων, δηλαδή περίπου όση είναι η έκταση των ΗΠΑ.

Αν αυτό συνέβαινε, τότε τα νέα δένδρα θα απορροφούσαν μια ποσότητα περίπου 205 γιγατόνων διοξειδίου του άνθρακα, που δεν θα κατέληγε στην ατμόσφαιρα (επιφέροντας μείωση κατά 25% των συνολικών εκπομπών) και έτσι θα συγκρατιόταν η άνοδος της θερμοκρασίας.*

 

Και στο Χαϊδάρι, η Αντιπολίτευση,  τα πιόνια συμφωνούν με τους ισχυρούς.

Καταψηφίζουν την απόφαση, την πρόταση της δημοτικής αρχής, για τις αναγκαίες  ενέργειες για την προστασία των δένδρων.

Στην απόφαση του Δημοτικού μας Συμβουλίου  (Αρ. αποφάσεως : 295/22-12-2019 ΘΕΜΑ: Ενημέρωση-Συζήτηση σχετικά με προβλήματα δέντρων του Δήμου.  Προτείνεται η:
–  συγκρότηση διαπαραταξιακής επιτροπής η οποία θα εξετάσει το θέμα κάθε πεύκου ξεχωριστά.
–  αναζήτηση μιας τρίτης γνώμης με επιστημονική τεκμηρίωση. Είμαστε ήδη σε επικοινωνία με τον Διομήδειο Κήπο ενώ επίσης σύντομα υπογράφουμε ένα μνημόνιο συνολικής συνεργασίας με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο και άρα μπορούμε να ζητήσουμε την συμβολή τους.

Όλα βέβαια πρέπει να γίνουν χωρίς καθυστέρηση για να μην υπάρξει θέμα επικινδυνότητας για τους διερχόμενους. Ο συνδυασμός της ασφάλειας των κατοίκων με την προστασία των αιωνόβιων πεύκων της Στρ. Καραϊσκάκη που είναι «σήμα κατατεθέν» του Χαϊδαρίου είναι ο διπλός στόχος μας.)

Με εξαίρεση τους Πολίτες σε Δράση και τον κ. Κέντρη, η αντιπολίτευση καταψήφισε την πρόταση της δημοτικής αρχής.

Ευτυχώς η απόφαση πέρασε με 18 ψήφους υπέρ και 14 κατά.

Η Αντιπολίτευση κάνει Αντι-περιβαλλοντική πολιτική, ψηφίζει εναντίον της λογικής.

Και ενώ ολόκληρος ο πλανήτης  βρίσκεται στη πρώτη γραμμή της μάχης για την προστασία του περιβάλλοντος . Όταν όλοι και όλες αναγνωρίζουν τη κλιματική αλλαγή ως το νούμερο ένα  κίνδυνο. Και στη μάχη για την προστασία του περιβάλλοντος,  με αιχμή του δόρατος,τη φύτευση δένδρων..

Οι αξιωματικοί και οι πύργοι,  στην πόλη μας είναι αφανείς

Στο Χαϊδάρι αποδείχθηκε πλέον ότι η πρώην δημοτική αρχή, προσπαθεί “να σκοτώσει την κατσίκα” όλων μας. Δεν προσπαθεί να αποκτήσει δική της. Αρκεί να πεθάνει η “κατσίκα” όλων μας. Η αντιπολίτευση σε παράκρουση. Της αρκεί να πολεμήσει τη δημοτική αρχή. Μόνο μέλημα η άρνηση. Χτίζει συμμαχίες και συνεννοείται μόνο για τη δική της “συντήρηση” και καταψηφίζει την απόφαση που φέρνει η δημοτική αρχή, για την προστασία των αιωνόβιων δένδρων. Την προστασία του πρασίνου, η οποία είναι υποχρέωση της Πολιτείας, απορρέουσα από το Σύνταγμα, άρθρο 24, για την προστασία του Περιβάλλοντος.

Το Σεπτέμβριο του 2017 υπέβαλα ένσταση κατά της παρακάτω  απόφασης 190/2017  ΑΔΑ  ΩΦΖΧΩΗ3-Ι6Η

«  ΘΕΜΑ: Λήψη απόφασης για την κοπή των επικίνδυνων προς πτώση (ασθενών) δέντρων στα όρια του Δήμου» της 26ης/2017 Τακτικής συνεδριάσεως του Δημοτικού Συμβουλίου Χαϊδαρίου.  Γιατί; Επειδή η πρώην δημοτική αρχή δεν είχε λάβει κανένα προληπτικό μέτρο για συντήρηση και φροντίδα των δένδρων. Επί 5 χρόνια καμία φροντίδα για τα δένδρα. Το έγγραφο της Δασικής Υπηρεσίας το επιβεβαίωσε. Είχα αποστείλει ερώτημα σχετικό και η απάντηση ήταν η ύπαρξη “ξένων σωμάτων” που πλήγωναν τα δένδρα. Επίσης, το Δασαρχείο ανέφερε για ενέργειες στις οποίες θα έπρεπε να είχε προβεί ο Δήμος. Πως βρέθηκαν εκεί τα καλώδια και τα μεταλλικά αντικείμενα; Τι έκανε η δημοτική αρχή μετά τις διαπιστώσεις της δασικής υπηρεσίας ; Τίποτα  Καμία απόφαση για συντήρηση και φροντίδα. Καμία συνεργασία με τους ειδικούς επιστήμονες για το πράσινο. Συγκεκριμένα,  αιτιολόγησα την  ένσταση μου (βασικά σημεία)  :

Με  ατομικό  δικαίωμα , είναι επιτακτική σύμφωνα με το άρθρο 24 παρ. 1  με τον περιεχόμενο κανόνα να παράγει άμεσα έννομα αποτελέσματα χωρίς να απαιτείται η έκδοση σχετικού νόμου. Επομένως κάθε άτομο το οποίο προσβάλλεται από μία διοικητική πράξη στο έννομο αγαθό που αποτελεί το περιβάλλον μπορεί να αξιώσει ένδικη προστασία στηριζόμενο απ’ ευθείας στη συνταγματική διάταξη του άρθρου 24 παράγραφος 1 και να ζητήσει την ακύρωση της πράξης, η οποία έχει δυσμενείς επιπτώσεις και προκαλεί βλάβη στο περιβάλλον ή και αποζημίωση για την προκληθείσα βλάβη

Με  πολιτικό δικαίωμα,  που απορρέει  από την ενεργητική κατάσταση του ατόμου και είναι δικαιώματα συμμετοχής των ατόμων στην άσκηση της κρατικής εξουσίας.

Με κοινωνικό δικαίωμα, Το δικαίωμα στο περιβάλλον, ως δικαίωμα του οποίου το περιεχόμενο αποτελεί αξίωση για περιβάλλον υγιεινό και οικολογικά ισόρροπο, εντάσσεται στην κατηγορία των δικαιωμάτων για την ικανοποίηση των οποίων δεν αρκεί η αρνητική αποχή του κράτους αλλά απαιτείται η λήψη θετικών μέτρων.

Δυστυχώς οι ενστάσεις που υποβάλλουν οι δημότες, για θέματα που άπτονται των γενικών διοικητικών πράξεων. δεν έχουν τύχη στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση . Απορρίπτονται σιωπηλά. Μόνο οι Δημοτικοί Σύμβουλοι, μπορούν να υποβάλλουν ενστάσεις για τις συγκεκριμένες αποφάσεις -αν δεν τις έχουν ψηφίσει-.

 

Ευτυχώς ακόμα ένας συμπολίτης, υπέβαλε τότε  την ίδια ένσταση και μετά την σιωπηλή απόρριψη από την Αποκεντρωμένη προχώρησε στη Τριμελή επιτροπή και ΔΙΚΑΙΩΘΗΚΕ. Η επίμαχη απόφαση της πρώην δημοτικής αρχής ήταν για τον κάδο.  Σκουπίδια, όπως και η πραγματικότητα που ζούμε τόσα χρόνια. Σκουπίδια στους δρόμους, σκουπίδια της πρώην δημοτικής αρχής και οι αποφάσεις της .

Ο επισπεύδων, η νέα δημοτική αρχή λέει τα αυτονόητα. Το άρθρο 24 του Συντάγματος επιβάλλει την υποχρέωση της Πολιτείας, του Ελληνικού κράτους, για την Προστασία του Περιβάλλοντος. Και συγχρόνως δημιουργεί αξίωση για τον πολίτη, αποτελεί ΔΙΚΑΙΩΜΑ. Ακόμα υπάρχει αυτόνομος κλάδος δικαίου, το ΔΙΚΑΙΟ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ.

Τα δένδρα μας για να σωθούν, για να συντηρηθούν χρειάζονται την συνδρομή των επιστημόνων, των ειδικών.

Και ποιος είναι πιο ειδικός από το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο και το προσωπικό του Διομήδειου Κήπου;

Η Επιτυχημένη Κίνηση της νυν Δημοτικής Αρχής

Η εισήγηση του εντεταλμένου συμβούλου παρακάτω, δεν αφήνει περιθώρια για παρανοήσεις αλλά και δισταγμούς. Υπάρχει  ανάγκη κατεπειγόντων   ενεργειών για τη συντήρηση του πράσινου.

“Το Χαϊδάρι ήταν ένας πράσινος Δήμος από τη φύση του και χαρακτηρίζεται από το πράσινο αλλά όσο περνάνε τα χρόνια ολοένα και μειώνεται από τη στιγμή που δεν υπήρχε καμία οργανωμένη συντήρηση, επέκταση παρέμβαση-σχέδιο… Ένα θέμα που ήδη αντιμετωπίζουμε είναι τα δέντρα που παρουσιάζουν κλίση και είναι επικίνδυνα για τους ανθρώπους τα μαγαζιά τα αυτοκίνητα. Επιδιώκουμε να τα στηρίξουμε και να περιορίσουμε όσο μπορούμε περισσότερο την ανάγκη κοπής. Επίσης θέλουμε να προβούμε σε ενέργειες που μπορούν να αναζωογονήσουν ένα αποδυναμωμένο δέντρο στο ριζικό του σύστημα. Το 2016 το Δασαρχείο έκανε αυτοψία στην οδό Στρ. Καραϊσκάκη και σημάδεψε 35 πεύκα ως επικίνδυνα που έπρεπε να κοπούν 20 περίπου πεύκα χάθηκαν στην Καραϊσκάκη μετά από κακοκαιρίες.
Πρέπει κάποτε να ληφθούν δραστικές και άμεσες αποφάσεις.
Το 2016 και το 2014 στάλθηκε έγγραφο από το Δασαρχείο για ενέργειες από μέρους του Δήμου για έργα-επεμβάσεις”.

Πού είναι ο Κανονισμός Πρασίνου ;

Στα Ιωάννινα (και σε άλλους δήμους),που αποδεδειγμένα αγαπούν τη πόλη τους και θέλουν να προοδεύσουν, έχουν και Κανονισμό Πρασίνου**

Συνεργάζονται με Δασική Υπηρεσία και επιστημονικούς φορείς για τη συντήρηση του πρασίνου της πόλης:

“Ο δήμος μας συνεργάζεται στενά με τις τοπικές Δασικές Υπηρεσίες προκειμένου να υπάρξει μια συντονισμένη προσπάθεια έγκαιρου εντοπισμού, πιστοποίησης και λήψης των προβλεπόμενων κατάλληλων μέτρων, προκειμένου να αποφευχθεί ο κίνδυνος καταστροφής της αιωνόβια χλωρίδας της περιοχής μας από τον παθογόνο μύκητα.”

Το φινάλε των “Προσωπείων”

Τώρα που αποκαλύφθηκε η αλήθεια και τα πρόσωπα δεν μπορούν να κρυφτούν πίσω από ηθικά πλεονεκτήματα και οικονομικές κρίσεις. Ας θυμηθούμε τον Oscar Wilde “Ο άνθρωπος είναι λιγότερο ο εαυτός του όταν μιλάει ως ο εαυτός του. Δώσ’ του μια μάσκα και θα σου πει την αλήθεια”. Τον Γιάννη Ρίτσο “Καλό προσωπείο, σε δύσκολους καιρούς, ο μύθος.”

Αν υπάρξει μέλλον, θα είναι πράσινο. Petra Kelly 1948-1992  Γερμανίδα ακτιβίστρια – οικολόγος

ΥΓ προς Αντιπολίτευση: “Πραγματικά θα με διασκέδαζε να δω να προχωρήσετε σε ένσταση για την παραπάνω απόφαση. Αφού δεν την ψηφίσατε και διαφωνείτε γιατί δεν ενίστασθε; Γιατί δεν προσπαθείτε πραγματικά να σταματήσετε την υλοποίηση της απόφασης; Ορίστε κυρίες και κύριοι, αφού δεν συμφωνείτε, υποβάλλετε νόμιμα την ένσταση σας!”

 

*ΠΗΓΗ https://www.kathimerini.gr/1032404/article/epikairothta/perivallon/na-fyteyoyme-1-tris-nea-dendra-gia-na-frenaroyme-thn-klimatikh-allagh-proteinoyn-episthmones

 

**https://www.ioannina.gr/wp-content/uploads/2019/06/%CE%9A%CE%91%CE%9D%CE%9F%CE%9D%CE%99%CE%A3%CE%9C%CE%9F%CE%A3-%CE%A0%CE%A1%CE%91%CE%A3%CE%99%CE%9D%CE%9F%CE%A5.pdf

***https://diavgeia.gov.gr/doc/6%CE%9C%CE%9F%CE%A1%CE%A9%CE%973-%CE%9C%CE%934?inline=true