Mια ωραία ατμό–σφαιρα! οι διαχρονικοί Ατσίδες του Δήμου Χαϊδαρίου

Σήμερα, δεν ξέρω αν το προσέξατε, αλλά είμαστε μια ωραία ατμόσφαιρα. Αυτή την θεϊκή ατάκα είχε πει ο Ντίνος Ηλιόπουλος στην ταινία “Ο Ατσίδας”.

Ο Άγγλος συγγραφέας και κριτικός Γκίλμπερτ Τσέστερτον είχε πει κάποτε πως δεν έχει χειροτερέψει ο κόσμος, «απλώς η κάλυψη των γεγονότων έγινε πολύ καλύτερη». Και φυσικά όσο περισσότερο αποκαλύπτονται τα σκοτεινά σημεία κάθε κέντρου εξουσίας τόσο περισσότερες πιθανότητες υπάρχουν αυτός ο κόσμος να γίνει καλύτερος.

Οι πρώην ατσίδες του δήμου, μας χρέωσαν

Μαθαίνουμε λοιπόν, από το τοπικό μέσο ενημέρωσης “XΑΪΔΑΡΙ ΣΗΜΕΡΑ”* για πρόσφατα ανακύψαντα χρέη, τα οποία  αφορούν δύο δικαστικές υποθέσεις οικονομικού χαρακτήρα παρελθόντων ετών, δηλαδή διεκδικήσεις επιχειρήσεων που ήταν σε δοσοληψία με τον Δήμο.

Φόβος τοπικού μνημονίου, για τα χρέη περίπου 1 εκατ. ευρώ του Δήμου μας. Ο τίτλος του άρθρου μας θυμίζει την δεκαετή κρίση και όσα θέλουμε να ξεχάσουμε. Νομίζαμε ότι είχαμε ξεπεράσει τα μνημόνια κλπ.  Αμέσως το μυαλό όλων πάει στον φόβο και τον πανικό.

Οι σημερινοί ατσίδες, ψάχνουν λύσεις χρηματοδότησης

Ο Δήμος, αναζητεί λύσεις προκειμένου να βρει τα προαναφερθέντα ποσά (συνολικά 970.000 ευρώ) για να πληρώσει τις παραπάνω τελεσίδικες δικαστικές αποφάσεις, που είναι άμεσα απαιτητές.

Και όλα αυτά σε μια περίοδο που η σημερινή δημοτική αρχή κάνει λόγο για σημαντική έλλειψη χρηματικών διαθεσίμων στα ταμεία της, κινδυνεύοντας ακόμα και να υπογράψει μνημόνιο με το Παρατηρητήριο της Αυτοδιοίκησης.

Συνεχίζει το δημοσίευμα από το Χαϊδάρι Σήμερα.

Ατσίδες σε μαύρη απόγνωση και απελπισία

Ψάχνουν λοιπόν απεγνωσμένα μια λύση, πριν μπούμε σε καθεστώς “μνημονίου”, επιτήρησης κλπ. Δεν ξέρω τι άλλο να πω γιατί από τα γέλια, δεν μπορώ πλέον να σκεφτώ.

Διάβαζα χθες το δημοσίευμα και αναρωτιόμουν. Είναι δυνατόν να έχουν μείνει στο 2016 οι αγαπητές και αγαπητοί στο Δήμο Χαϊδαρίου, η νέα δημοτική αρχή;

Deja vu, μήπως δεν ήρθε ποτέ το 2019 και δεν έγιναν εκλογές; Μήπως δεν άλλαξε ο δήμαρχος και το δημοτικό συμβούλιο πριν ένα χρόνο σχεδόν, τον Σεπτέμβρη του 2019;

Οι Ατσίδες του 2016, στην κεντρική κυβέρνηση για τους  δήμους

Η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ–ΑΝΕΛ, είχε διατηρήσει  τη μνημονιακή νομοθεσία προτείνοντας αλλαγές «επιφανειακές», π.χ. στο όργανο ελέγχου, το λεγόμενο Παρατηρητήριο – και ορίστηκαν κυρώσεις στην περίπτωση που η ισοσκέλιση εσόδων -εξόδων των Δήμων, δεν μπορούσε να καταστεί δυνατή. Μέτρα είσπραξης οφειλών προς τους ΟΤΑ, αναστολή ή περιορισμό των προσλήψεων, ακόμη και επιβολή υποχρεωτικών μετατάξεων, πραγματοποίηση μόνο πλήρως ανελαστικών δαπανών, αύξηση των ιδίων εσόδων από φόρους, τέλη, εισφορές, αύξηση του ανωτάτου συντελεστή επιβολής του Τέλους Ακίνητης Περιουσίας (σε ποσοστό ως και 3 τοις χιλίοις) και του τέλους επί των ακαθαρίστων εσόδων και παρεπιδημούντων (από 0,5% ως και 2%). Ακόμη έδινε τη δυνατότητα να διατεθούν έσοδα από τους κεντρικούς αυτοτελείς πόρους (κρατική επιχορήγηση) για την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων χρεών προς τρίτους.

Οι Ατσίδες του 2020, στην κεντρική κυβέρνηση

Με την ΥΑ  4025/2020 (ΦΕΚ 123/Β/27-1-2020) Επιχορήγηση Δήμων για την εξόφληση υποχρεώσεων από διαταγές πληρωμής και τελεσίδικες δικαστικές αποφάσεις.

Υπάρχει η δυνατότητα  να εξοφληθούν οι υποχρεώσεις των Δήμων. Χωρίς μνημόνια και επιτηρήσεις. Χωρίς ποινές και τιμωρίες. Για τις περιπτώσεις που αφορούν, διαταγές πληρωμής και δικαστικές αποφάσεις που έχουν καταστεί τελεσίδικες έως τη 16η Δεκεμβρίου 2019 και αφορούν σε αξιώσεις από προμήθειες αγαθών ή παροχή υπηρεσιών ή έργων καθώς και από τελεσίδικες δικαστικές αποφάσεις και εξ αυτών απορρέουσες διοικητικές πράξεις έως τη 16η Δεκεμβρίου 2019 που αφορούν σε αξιώσεις των συμμετεχόντων στα προγράμματα απόκτησης εργασιακής εμπειρίας ανέργων στη φύλαξη σχολικών κτιρίων δυνάμει των διατάξεων της παρ. 15 του άρθρου 20 του ν. 2639/1998 και τέλος για την εξόφληση υποχρεώσεων κατά των οποίων έχει ξεκινήσει η διαδικασία λήψης αναγκαστικών μέτρων έως τη 16η Δεκεμβρίου 2019 από την ΕΥΔΑΠ ΑΕ σύμφωνα με την παρ. 4 του άρθρου 11 του νόμου 1068/1980 (ΦΕΚ 190 Α΄).

(ΣΗΜΕΙΩΣΗ =ΔΕΝ ΑΦΟΡΑ ΔΛΔ ΤΗΝ ΔΕΥΤΕΡΗ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΟΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ  ΤΑ ΑΝΤΑΠΟΔΟΤΙΚΑ ΤΕΛΗ)

Ο ή Η Ατσίδας Προϊστάμενος-η , αρκεί να υποβάλλει αίτημα

Τόσο απλό. Παρακαλώ διαβάστε τη συνέχεια της Υπουργικής Απόφασης :

α) Ο ασκών χρέη προϊσταμένου Οικονομικών Υπηρεσιών του Δήμου υποβάλλει αίτημα επιχορήγησης (σύμφωνα με το Υπόδειγμα 1 του παραρτήματος) στη Διεύθυνση Οικονομικής και Αναπτυξιακής Πολιτικής Τμήμα Επιχορηγήσεων Τ.Α. του ΥΠ.ΕΣ συνοδευόμενο από αναλυτική κατάσταση με τις διαταγές πληρωμής, τις δικαστικές αποφάσεις καθώς και τις ανωτέρω υποχρεώσεις προς την ΕΥΔΑΠ ΑΕ (Υπόδειγμα 2 του παραρτήματος).

Επισημαίνεται ότι:

1) Οι δικαστικές αποφάσεις και διαταγές πληρωμής πρέπει να αφορούν αποκλειστικά σε αξιώσεις από προμήθειες αγαθών ή παροχή υπηρεσιών ή εκτέλεση έργων ή συμμετοχή στα προγράμματα απόκτησης εργασιακής εμπειρίας ανέργων στη φύλαξη σχολικών κτιρίων δυνάμει των διατάξεων της παρ. 15 του άρθρου 20 του ν. 2639/1998, αποκλειόμενης κάθε άλλου είδους αξίωσης (όπως απαλλοτριώσεις, αποζημιώσεις, εργατικές διαφορές, ανταποδοτικά τέλη κ.τ.λ.).

Οι ατσίδες στο Δήμο έχουν ήδη αιτηθεί και έχουν  επιχορηγηθεί,  βάσει της σχετικής ΥΑ, για τελεσίδικες δικαστικές αποφάσεις

Με την εκτέλεση της  ΑΡ. 10148/19 ΑΠΟΦ. ΜΟΝ.ΠΡΩΤ. ΑΘΗΝΩΝ (ΚΕΦΑΛΑΙΟ) – (ΕΠΙΧΟΡΗΓΗΣΗΥΠΕΣ)

  1. Με το ποσόν των  34.159,50 στις   2/72020 εκδόθηκε  το Χρηματικό Ενταλμα  897 ΔΗΜΟΥ ΧΑΙΔΑΡΙΟΥ**εκτέλεση της  ΑΡ. 10148/19 ΑΠΟΦ. ΜΟΝ.ΠΡΩΤ. ΑΘΗΝΩΝ (ΚΕΦΑΛΑΙΟ) – (ΕΠΙΧΟΡΗΓΗΣΗ ΥΠΕΣ)
  2. Με το ποσόν των 6.088,50 στις 8/7/2020 εκδόθηκε το αντίστοιχο Χρηματικό ένταλμα
    ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΤΗΣ ΑΡ. 8076/19 ΑΠΟΦ. ΜΟΝ.ΠΡΩΤ. ΑΘΗΝΩΝ (6.088,50€) – (ΕΠΙΧΟΡΗΓΗΣΗ
    ΥΠΕΣ***
  3. Και βέβαια η πρόσφατη απόφαση του ΥΠΕΣ ΜΕ ΑΡ. ΠΡ 51728/17-8-2020, με την οποία επιχορηγείται ο Δήμος Χαϊδαρίου με 260.000 ευρώ. Από 113.455.000,00 ευρώ, συνολικά σε 130 Δήμους

Και άλλοι Ατσίδες, σε άλλους δήμους έχουν αιτηθεί σχετικά

Από τον Δήμο Αγίων Αναργύρων ο οποίος επιχορηγήθηκε με 950.944,68 ευρώ βάσει της παραπάνω ΥΑ. Μέχρι το Δήμο Μαραθώνα 1.510,25 ευρώ. Ο δήμος Περάματος με 1.572.040,12 ευρώ και ο δήμος Σπάτων Αρτέμιδος με 1.063.915,67 ευρώ. Στην απόφαση του Υπουργείου Εσωτερικών, με την οποία επιχορηγούνται οι παραπάνω δήμοι, συμπεριλαμβάνεται και ο δήμος Χαϊδαρίου για τα δύο χρηματικά εντάλματα, τα οποία εξέδωσε, με το συνολικό ποσόν των 41,248,48 ευρώ. ****

Σε άλλη απόφαση, Ο Δήμος Χαλκιδέων επιχορηγήθηκε  με το ποσόν των 2.563.7785,08. Μαζί με άλλους 21 Δήμους συνολικό ποσόν 11.085.501,64 . *****

Ατσίδες με τα χαντράκια και τα καθρεπτάκια στους ιθαγενείς

Ευχαριστούμε καλοί μας και καλές μας, Ατσίδες. Δεν θα πάρουμε. Το ότι θα διεκδικήσει ο Δήμος την επιχορήγηση  για τελεσίδικες δικαστικές αποφάσεις. Δεν είναι χάρη προς εμάς ούτε δυνατότητα επιλογής. Είναι υποχρέωση του-της αρμόδιου-ιας Προϊσταμένου -ης. Και μετά,το Υπουργείο Εσωτερικών θα εγκρίνει την επιχορήγηση, γιατί για  αυτόν ειδικά τον λόγο η σχετική Υπουργική Απόφαση έχει ψηφιστεί και ισχύει από τις αρχές του 2020.

Δουλειά του υπαλλήλου στο δήμο είναι η σχετική αίτηση. Και καμιά δουλειά δεν έχει ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος να δηλώνει γενικώς και αορίστως. Αυτά τα οποία παρέθεσα ενδελεχώς, έπρεπε να έχει πει και τίποτα παραπάνω.

Τι καλά θα ήταν, αν εμείς στον Ιδιωτικό Τομέα είχαμε τόσες διευκρινίσεις για τις διαδικασίες. Τι καλά να είχαμε τόση κατανόηση από τα τοπικά και κεντρικά επίπεδα εξουσίας.

Ω κουτά μου, δεν χρειάζεται να ανησυχείτε, εμείς θα είμαστε εδώ να πιστεύουμε οτιδήποτε.   Δεν είμαστε πλέον βέβαια, τόσο εύπιστοι.

Καλοπροαίρετοι και αισιόδοξοι, ότι κάτι θα αλλάξει, με νέους ανθρώπους και νέα νοοτροπία. Μόνο για αυτό, μπορείτε να μας κατηγορήσετε.

Τώρα γιατί τα φρέσκα πρόσωπα ακολουθούν τις παλιές πολιτικές? Μα γιατί αυτό ξέρουν μόνο. Το ζητούμενο πλέον είναι να εμπιστευθούμε όσους ενεργούν με αξιοπιστία, διαφάνεια και ειλικρίνεια. Η προσωπική διαδρομή, αυτό είναι το κριτήριο το σωστό για την επιλογή του κατάλληλου Ατσίδα…για το κοινό καλό.

ΥΓ:  ΠΡΟΣ ΑΤΣΙΔΑΣ ΔΗΜΟΥ ΧΑΙΔΑΡΙΟΥ

1–Διάταξη σχετική, η οποία δίνει λύση οριστικά για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές των Δήμων, έχει ψηφιστεί σε σχετικό νομοσχέδιο του Υπουργείου.Με θεσμοθέτηση μηχανισμού αποτροπής συσσώρευσης ληξιπρόθεσμων . Εντός Αυγούστου η δημοσίευση του ΦΕΚ.

2–διαβάστε στην τελευταία απόφαση επιχορήγησης, τη διαδικασία ******

Β. Για την εξόφληση των ληξιπρόθεσμων οφειλών τους, οι επιχορηγούμενοι φορείς συμπληρώνουν κάθε
φορά Πίνακα «Εντολή Εξόφλησης ..(δικαιούχου φορέα)..» ( Υπόδειγμα 2Α και 2Β του παραρτήματος) και
τον αποστέλλουν στη Δ/νση Οικονομικής και Αναπτυξιακής Πολιτικής –Τμήμα Επιχορηγήσεων Τ.Α. του
Υπουργείου Εσωτερικών (i) ταχυδρομικώς σε δύο αντίτυπα με πρωτότυπες υπογραφές και (ii) ηλεκτρονικά
σε μορφή excel, στην ηλεκτρονική διεύθυνση econ.ota@ypes.gr. Ο εν λόγω Πίνακας επέχει θέση εντολής
εξόφλησης.
Γ. Η καταχώριση των δαπανών στον εν λόγω Πίνακα, πρέπει να γίνεται με αύξουσα χρονολογική σειρά (προηγούνται οι παλαιότερες υποχρεώσεις) και σε κάθε περίπτωση δεν εξοφλούνται ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις επόμενου έτους πριν την εξόφληση των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του προηγούμενου κάθε φορά έτους. Η σειρά εξόφλησης των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων μπορεί να ανατρέπεται στις ακόλουθες περιπτώσεις:
i) όταν αφορούν σε δικαστικές αποφάσεις οι οποίες είναι εκτελεστές,
ii) όταν προβλέπονται ποινές και πρόστιμα σε περίπτωση καθυστέρησης, όπως τόκοι υπερημερίας κ.λπ.,
iii) όταν δεν προσκομίζονται όλα τα απαραίτητα δικαιολογητικά,
iv) όταν υφίστανται κωλύματα νομιμότητας για την εξόφληση τους,
v) όταν κρίνεται ως επείγουσα η άμεση πληρωμή ληξιπρόθεσμης υποχρέωσης, με την αυτονόητη βεβαίως υποχρέωση, ότι όταν επιλυθούν τα όποια ζητήματα ωριμότητας των ενταλμάτων που έχει παρακαμφθεί η χρονολογική τους σειρά, αυτά αποστέλλονται στην αμέσως επόμενη Εντολή Εξόφλησης.

*https://xaidarisimera.gr/thilia-sto-laimo-toy-dimoy-kampanes-1-000-000-e-f/

**  https://diavgeia.gov.gr/doc/6%CE%A1%CE%945%CE%A9%CE%973-4%CE%9B%CE%A1?inline=true

***   https://diavgeia.gov.gr/doc/%CE%A9%CE%9D%CE%968%CE%A9%CE%973-4%CE%A4%CE%96?inline=true

**** https://www.ypes.gr/wp-content/uploads/2020/05/apof29937-18052020.pdf

***** https://diavgeia.gov.gr/doc/%CE%A9%CE%9D%CE%968%CE%A9%CE%973-4%CE%A4%CE%96?inline=true

******https://www.ypes.gr/wp-content/uploads/2020/08/apof51728-20200817.pdf

φώτο του άρθρου από την ταινία Ατσίδας. Ελληνική, κωμική, κινηματογραφική ταινία του 1962, σε παραγωγή Φίνος Φιλμς και σε σενάριο και σκηνοθεσία Γιάννη Δαλιανίδη. Η ταινία προβλήθηκε για πρώτη φορά στις 15 Ιανουαρίου 1962. Το σενάριο βασίστηκε σε θεατρικό έργο του Δημήτρη Ψαθά.