Σάββατο 19/10/2013 – 23:06 – Ενημέρωση: Τρίτη 22/10/2013 – 12:44

 Λάρισα: Εκδηλώσεις για την πορεία των «1.000 άοπλων της Ρούμελης» (ΦΩΤΟ)

Στο πλαίσιο των 95 χρόνων ιστορίας, αγώνα και θυσίας του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας, η Τομεακή Επιτροπή Υπαίθρου Λάρισας του ΚΚΕ διοργανώνει σειρά εκδηλώσεων με κεντρικό θέμα την «Πορεία των 1.000 αόπλων της Ρούμελης» για να αναδείξει τον ηρωισμό και την αυτοθυσία των μαχητών και μαχητριών του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας και των μελών και στελεχών του ΚΚΕ, που ήταν ο οργανωτής και βασικός αιμοδότης του.

Η πρώτη εκδήλωση πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 16 Οκτωβρίου από την ΚΟΒ Νίκαιας, με παρουσίαση ιστορικού ντοκουμέντου της πορείας των 1.000 αόπλων, ομιλία από το μέλος της ΤΕ Υπαίθρου Βασίλη Καράμπαλη και προβολή βίντεο για την τρίχρονη εποποιία του ΔΣΕ.

Ο Βασίλης Καράμπαλης τόνισε μεταξύ άλλων στην ομιλία του πως «οι ηρωικές τους πράξεις, τα κατορθώματα, η αυτοθυσία τους δεν είναι κομμάτι από ένα κάποιο παρελθόν. Είναι η πυξίδα του μέλλοντος. Μας εμπνέουν και μας διαπαιδαγωγούν. Κρατάμε ατόφια τα διδάγματά του. Οι αξίες των αγωνιστών και αγωνιστριών του ΔΣΕ φεγγοβολούν στα ερείπια που συσσωρεύει η καπιταλιστική κρίση και η φθορά των λαϊκών συνειδήσεων, αποτελούν δύναμη αντίστασης. Αυτή είναι η ασπίδα, τη φυλάμε σαν κόρη οφθαλμού και σήμερα».

Πρόσθεσε πως «οι αγωνιστές και αγωνίστριες του ΔΣΕ δεν ήταν άνθρωποι που στις φλέβες τους κυλούσε κάποιο ιδιαίτερο αίμα, δεν είχαν στο DNA τους κάτι το ιδιαίτερο και ξεχωριστό. Ήταν απλοί, καθημερινοί άνθρωποι και ευάλωτοι στις κακουχίες. Διαποτισμένοι όμως με τα ιδανικά και τις αξίες του Μαρξισμού – Λενινισμού και πίστη στο δίκαιο της ταξικής πάλης, βρήκαν το ψυχικό σθένος και έγιναν ήρωες».

Σχετικά με το σήμερα τόνισε πως «ο συσχετισμός δυνάμεων θα αλλάξει. Το ζητούμενο είναι να γίνει αυτό το γρηγορότερο. Να αρχίσει τώρα και να εκφραστεί παντού. Στην καθημερινή πάλη, στους αγροτικούς συλλόγους, στα συνδικάτα, στα σχολεία, στα Ανώτατα Ιδρύματα, στις τοπικές και εθνικές εκλογές, στις εκλογές για το Ευρωκοινοβούλιο. Αποδυνάμωση της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ που υπηρετούν το κεφάλαιο. Ακόμα μεγαλύτερη αποδυνάμωση του ΣΥΡΙΖΑ, που η παρουσία του, η ηττοπαθής στάση και η συμβιβαστική πολιτική του ζημιώνουν το λαϊκό κίνημα, ενώ συνεργάζεται με το ΠΑΣΟΚ και μαζί συκοφαντούν το ΚΚΕ. Ισχυρό ΚΚΕ, προχώρημα της συσπείρωσης δυνάμεων, ενίσχυση των προϋποθέσεων για τη δημιουργία της λαϊκής συμμαχίας, που θα ανοίξει το δρόμο για τη λαϊκή εξουσία».

Η επόμενη εκδήλωση είναι προγραμματισμένη από την ΚΟΒ Φαρσάλων για αύριο Κυριακή 20 Οκτώβρη, με ομιλητή τον Τάσο Τσιαπλέ, μέλος της ΚΕ και πρόεδρο του Εργατικού Κέντρου Λάρισας.